Hem » Matteus 3

Matteus 3

Johannes Döparen lockar mängder av människor till sig från Jerusalem och hela Jordanområdet. Han låter dem bekänna sina synder och sen döper han dem i Guds namn. Jesus, som nu är i 30-års åldern kommer till honom för att uppfylla en profetia.

Kapitel 3

I Matteus 3 låter Jesus sig döpas av Johannes Döparen.
I Matteus 3 låter Jesus sig döpas av Johannes Döparen.

Johannes Döparen

Matteus 3 vers 1 – 12 | Matt 3:1-12

Vid den tiden trädde Johannes Döparen fram och förkunnade i Judeens öken och sade:

– Omvänd er! Himmelriket är nära.

Det var om honom det sades genom profeten Jesaja:
En röst ropar i öknen:

– Bana väg för Herren, gör stigarna raka för honom!

Johannes hade kläder av kamelhår och ett läderbälte runt midjan, och hans mat var gräshoppor och vildhonung. Folket i Jerusalem och hela Judeen och hela Jordanområdet kom ut till honom, och de bekände sina synder och döptes av honom i floden Jordan.
Men när han såg att många fariseer och saddukeer kom till platsen där han döpte, sade han till dem:

– Huggormsyngel! Vem har visat er att ni ska fly den kommande vredesdomen? Bär då sådan frukt som hör till omvändelsen. Och tro inte att ni kan säga inom er: Vi har Abraham till far. För jag säger er att Gud kan väcka upp barn åt Abraham ur dessa stenar. Yxan är redan satt till roten på träden. Varje träd som inte bär god frukt huggs bort och kastas i elden.
– Jag döper er i vatten till omvändelse. Men den som kommer efter mig är starkare än jag, och jag är inte ens värdig att ta av honom sandalerna. Han ska döpa er i den helige Ande och eld. Han har sin kastskovel i handen, och han ska rensa sin tröskplats och samla sitt vete i ladan. Men agnarna ska han bränna upp i en eld som aldrig slocknar.

Jesus blir döpt

Matteus 3 vers 13 – 17 | Matt 3:13-17

Sedan kom Jesus från Galileen till Johannes vid Jordan för att döpas av honom. Men Johannes försökte hindra honom och sade:

– Jag behöver döpas av dig – och du kommer till mig!

Jesus svarade honom:

– Låt det nu ske. Det är så vi ska uppfylla all rättfärdighet.

Då lät han det ske.
När Jesus hade blivit döpt, steg han genast upp ur vattnet. Då öppnades himlen, och han såg Guds Ande sänka sig ner som en duva och komma över honom. Och en röst från himlen sade:

– Han är min älskade Son. I honom har jag min glädje.

Föregående kapitel:
Matteus 2

Nästa kapitel:
Matteus 4

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar