Hem » Nämns det några svarta människor i Bibeln?

Nämns det några svarta människor i Bibeln?

Nämns svarta människor i Bibeln?
Nämns svarta människor i Bibeln?

Svar: Vi kan säga med en ganska viss säkerhet att ja, Bibeln nämner svarta människor, även om Bibeln inte uttryckligen identifierar någon som svarthudad. Inte heller identifierar Bibeln någon person som vithudad. En persons hudfärg nämns sällan i Bibeln; färgen på en hud är meningslös för Bibelns grundläggande budskap.

Varken svarta eller vita

De allra flesta av Bibelns berättelser äger rum i Mellanöstern, i och runt Israel. Varken “svarta” eller “vita” människor är vanliga i dessa regioner. Majoriteten av människorna i Bibeln är semitiska och skulle ha varit ljus till mörkbrun i hy. I slutändan spelar det ingen roll vilken hudfärg människorna i Bibeln hade.

Moses fru var svart?

Vissa forskare antar att Moses hustru, Zippora, var svart eftersom hon var kushit (4 Mos 12: 1). Cush är ett gammalt namn för ett område i Afrika. Shulammiten kan ha varit svart (Salomos 1: 5), även om sammanhanget tyder på att hennes hud var mörk på grund av att hon arbetade i solen. Vissa föreslår att Batseba (2 Samuelsboken 11: 3) var svart. Vissa tror att drottningen av Sheba som besökte Salomo (1 Kungaboken 10: 1) var svart. Simon av Kyrene (Matteus 27:32) kan ha varit svart och även ”Simeon kallade Niger” i Apostlagärningarna 13: 1. Den etiopiska eunuken i Apostlagärningarna 8:37 var nästan säkert svart. Etiopier nämns ungefär 40 gånger i Bibeln, och vi kan anta att det här är hänvisningar till svarta människor, eftersom etiopierna är svarta. Profeten Jeremia frågade: “Kan etiopiern byta hud?” (Jeremia 13:23) – det naturliga antagandet är att Jeremia hänvisar till svart hud.

Hudfärg är ointressant i Bibeln

De flesta bibellärare tror att svarta människor är ättlingar till Noahs son Ham (1 Moseboken 10: 6–20), men vi kan inte vara säkra eftersom Bibeln inte specifikt säger det. När det gäller hudfärg är Bibeln konsekvent tyst. Hudfärgen är inte lika viktig för Gud som hjärtat. Evangeliet är universella goda nyheter. Svarta människor, vita människor och varje nyans däremellan uppmanas att komma till Kristus för frälsning. Genom Guds nåd kan vi ta bort ögonen från huden och fokusera på själen.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar